Klasa 3b 8 października 2024 r. odwiedziła Piekarnię i Cukiernię Mizar w Dobrczu. Wyjście to było poprzedzone lekcjami o tematyce „Jak powstaje chleb?”
Podczas wizyty w piekarni uczniowie dowiedzieli się, jak ważne w pracy piekarza jest bezpieczeństwo i higiena pracy, zwiedzali pomieszczenia, zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba, poznali urządzenia potrzebne do procesu wyrobienia i wypiekania pieczywa oraz obserwowali czynności piekarza. Następnie własnoręcznie przygotowali pizzerinki, które zostały upieczone i zjedzone z ogromnym apetytem. Na zakończenie wizyty dzieci mogły skosztować także krajanki piernikowej.
Uczniowie byli bardzo zadowoleni z wizyty w piekarni, zaciekawiła ich użyteczna i ważna dla innych ludzi praca piekarza i cukiernika.
Serdecznie dziękujemy właścicielom Piekarni i Cukierni Mizar w Dobrczu za wspaniałe warsztaty kulinarne oraz słodki poczęstunek.
Emilia Sadowska
Paulina Kapsa